Dalian Football Stadium

Unstudio has won the limited competition for a 40,000 spectator football stadium for the most successful club in the Chinese Super League: Dalian Shide FC. The stadium will be built in the club’s hometown of the city of Dalian, on the southern tip of Liaodong peninsula in Northeast China.

The design for the 38,500 m2 stadium has been inspired by the colourful layering and overlapping of the ancient Chinese cuju football. The design weaves together the collective spirit of the spectators with the public realm and the urban context of the building. The main stadium houses spectator seating, TV broadcasting centre, administration areas, VIP lounge, players facilities and public concourse in a layered envelope which extends on ground level to provide outdoor public areas above decked parking facilities. In addition, the design incorporates two training fields on the 144,000 m2 site.

According to Ben van Berkel, “The design of the Dalian Football Stadium is inspired by the classic Chinese football, which was made by layering coloured bamboo. For the stadium design we appropriated this effect to generate a double-layered roof structure. This structure operates as a double concourse enclosure, encircling the tribunes. Splits and openings in between broad bands of the lattice structure enable views from the outside in and from the inside out.”

UNStudio’s design for the Dalian stadium presents an inclusive approach to stadium design where the articulation of the structure and the openings and overlapping moments of its double-layered envelope serve as the starting point for visitor experience and programmatic and infrastructural requirements, in addition to heightening spectator experience in terms of proximity to the playing field.

Ben van Berkel says, “A key feature of the Dalian Stadium is the proximity of the spectators to the pitch, thereby ensuring the best views from the tribunes and creating a true sense of engagement. As in theatre design specific views and focal points are required. In the Dalian stadium, we envisioned the playing field as the stage. A two tier seating system and curved outlines optimise the corners of the tribunes and allow the spectators to be as close as possible to the playing field.”


7 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 5 years ago via Annotator
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator
  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com