Culture Cluster Heerlerheide
Urban design To revitalise the old and deteriorated coalminers-settlement Heerlerheide, the entire centre of this quarter of Heerlen (Netherlands) is redeveloped by constructing a community centre, elementary school, care-facility, 2 supermarkets, retail, fitness-centre and over 500 dwellings. The Cultural Cluster (21.000m2) is situated in the heart of Heerlerheide, on the pivotal crossing of main street, central square and park. The project contains two main structures: a triangular brick building (public parking, supermarket, retail and dwellings) and a glass cooling tower, in which is the actual community centre is located (theatre, conference centre, cafe and library). An intrinsic network of underground passages and a skybridge connects to the surrounding buildings. Architectural design The transparent cooling tower is the most prominent part of the project and symbolises the transformation of the community from introvert and dark to extravert and transparent. The strong dynamics of the double-curved façade generate maximal contrast to the surrounding buildings. All secondary facilities, elevator and stairs are located in a granite structure; the entire area behind the transparent façade can thus be used as public cultural platforms with optimal visual relations to the outside street and square. The different levels are completely free from obstacles, providing maximal flexibility and adjustability. The large atrium contains large free-hanging stairs, which connect different levels and activities. This 20m atrium floods all spaces in natural light, even 8m below ground level, which reduces the demand for electric energy significantly. The glass façade is constructed by a principle developed in the1920’s by a local engineer Van Iterson, to erect cooling towers for the coal mines; the façade is a mathematical shape called hyperbolid paraboloid, using only straight lines to generate a double-curved surface. This unique building could thus be constructed utilising conventional glass and steel elements, within a tight budget. An elaborate 2d- and 3d-engineering by the architect made it possible to prefabricate the entire façade and construct it without any difficulties. Energy and durability In this area the use of geothermal energy of water inside old coalmines is pioneered (


40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 3 digital references and uploaded 20 media
    street level square level parabolic hyperboloid facade inside atrium inside level 2 facade construction in progress webcam-timelapse of construction site plan & section plan level -1 plan level 0 (street) plan level 1 (square) plan level 2 plan level 3 plan level 4 sections active solar collector elevations structural details visualisation overview visualisation street level visualisation square level
    about 5 years ago via