Cul­tural Cen­ter Ceske Budejovice

Edit profile
Cul­tural Cen­ter Ceske Budejovice

By defin­ing of the brief for an archi­tec­tural com­pe­ti­tion Ceske Bude­jovice has decided to claim the way of mod­ern and self-confident Euro­pean cities. Con­ver­sion of his­toric build­ings for diverse needs of today’s cul­tural insti­tu­tions are well known from Paris (Palais de Tokyo, Cen­tqua­tre), Vienna (Muse­um­sQuartier), Ham­burg (Elbe Opera), Berlin (Neues Museum), Lyon (National Opera), Lon­don (Tate Mod­ern) Barcelona (Caixa Forum Fon­da­cio Tàpies, CCCB), Madrid (Caixa Forum, the Museo Reina Sofia), Venice (Punta della Dogana) and also from Prague (DOX Cen­tre for Con­tem­po­rary Art).

The design process con­sists of the fol­low­ing steps:
1 / Cleans­ing orig­i­nal struc­tures from the sed­i­ments and harsh adap­ta­tions of mod­ern fit­tings.
2 / The dis­tri­b­u­tion of the new pro­gram into orig­i­nal audi­to­ri­ums and newly con­sol­i­dated spaces.
3 / Increas­ing the capac­ity of the main audi­to­rium and his tech­ni­cal back­ground by embossed glass addi­tion on the east­ern unfin­ished facade.
4 / Cre­ate a new entrance hall in the base­ment, includ­ing related func­tions (infor­ma­tion desk, resat­u­rant, bar, cloak rooms, toi­lets). Link­ing this new entrance level with the mod­i­fied ter­rain by the sum­mer amphithe­ater. Air-conditioning and heat­ing tech­nol­ogy is moved to the attic space.
5 / The find­ing that the given pro­gram doesn‘t need all the exist­ing floor area of ​​the object.
6 / Extrac­tion of the inter­nal struc­tures between the rooms on the facade and the main stair­case inside. Cre­at­ing a spa­cious patio ver­ti­cally con­nect­ing all the floors up to the roof sky­light. The result­ing free space illu­mi­nated by nat­ural day­light allows visual con­tact through the entire build­ing and cre­ates a ver­ti­cal “open space”.

 

Description from archtitects

Media

4 photos and 11 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 88 media, updated and uploaded 11 media
    Vol­u­met­ric solution Schematic plan solution Main audi­to­rium New entrance Cross sec­tion East­ern facade Site plan Ground floor plan 1st floor plan 2nd floor plan 3rd floor plan
    about 5 years ago via OpenBuildings.com