Corniche Tower

A ‘Diamond’ design concept is translated into a series of stacked diagonally articulated modules of eight floors each for the Corniche, a luxury office building on Abu Dhabi’s skyline. The colorful facade of interlocking triangles follows in‐depth research that was undertaken to determine optimum surface and material effects associated with the brilliance of diamonds.

Different weather situations during night and day are reflected in the building, keeping the external aesthetics animated and responsive when viewed from the public domain. The Corniche will be immediately recognizable due to its lighting design, both externally and internally.

A premium exterior and world‐class interior place the Corniche well ahead of surrounding buildings. All floors have panoramic views and a glazed facade that allows the user to be in control of climatic conditions. The building is composed of 3 distinct components: 1. Infrastructure and service elements 2. Office slabs 3. Skin of the building with diamond façade, with triangulation continued into landscape surface.

The landscape is a fluid continuity of the façade pattern onto the site. The lines of the façade are taken as a radial pattern all the way to the edges. Different materialization is applied to echo the colour scheme of the façade. Through the radial pattern a special perspective effect [referencing Michelangelo’s Capitol Hill] is achieved that makes the outside plaza appear larger than its real size.

Description by architects

Media

16 photos and 6 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 98 media and updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Mohammed Ibrahieem
    Mohammed Ibrahieem commented
    the model looks much better than the perspective shoots probation-wise I hope the model is reflecting the reality not the perspective
    about 5 years ago via Mobile