Cooroy Art Temple
COOROY ART TEMPLE Oceanic art within shows how mountains connect heaven and earth. The studio retreat consists of two pavilions. A separate introverted service pavilion sits within a hillock crater freeing the main translucent winged atelier. As it hovers like an insect, refracting shafts of light, it engages the mountain without bruising the landscape. The pavilion connects mountain and stream – a spiritual retreat. “And so by living in leisure By nourishing the spirit By cleansing the wine-glass By playing the lute And by contemplating in silence Before taking up the brush to paint Although remaining seated I travel to the four corners of the world..`, Zong Bing (375-443) As pastoral uses cease in the hinterland, there is a growing emergence of rural suburbia with large “Mac-mansions.` Our architectural and urban design company is committed to projects that explore new and creative uses for rural land which is inland from the coastal edge. The idea of an art temple where spiritual workshops, art conferences, exhibitions and artists in residence can take place formed the brief for this project. Spectacular views and a strong relationship with topography forms the basis for artist creativity and inspiration. The project connects sky and earth and the architectural program allows the studio to “fly` with translucent wings. It is a separate entity to the hilltop as compared to neighbouring “heavy` domestic archetypes. The retreat captures the hill and takes command of the surroundings without bruising the landscape. The intervention, sited on the edge of a ridge beside Mt Cooroy, the paramounts were the breathtaking views, visual amenity of the surrounds, sustainability, flexibility, and the high wind factor. Also of great concern was the issue of constructability on this precipitous site and creating permanent access to the Pavilion. Functionally, the concept has two distinct pavilions. The “service pavilion,` sheathed in steel profile sheeting, contains toilets, bathroom and commercial kitchen. The multiple curved roofed structure is sunk into a landscaped “crater` on the top of the hill, reducing visual impact for the servicing component of the building. This tactic then frees up the “studio pavilion` to have glassed doors on all sides. Because the “service` pavilion becomes part of the “hill cap` the “studio pavilion` has a sense of weightlessness floating like a translucent box kite amplifying the tectonics of lightness and translucency. A large area of deck-space surrounds the “studio pavilion` and connects to the “service pavilion.` The retractable bi-fold fenestration allows indoor/outdoor connectivity depending on wind direction or sun position. In some of the door leafs there are sash-less double hung windows for ventilation when all doors are closed. ‘Svenson’ environmental blinds over the doors allow varying degrees of spatial introversion. Externally the translucent foils permit natural light while reducing glare and providing shade. Below the main studio is storage, sleeping or service space. A primary intention from the project’s inception was self-sufficiency: multi-functional space; local materials with low embodied energy where possible. To this end the tectonics create simplicity and ephemeral qualities. Structural components were designed to facilitate transportation, helicopter airlifting and ease of assembly. The simple ‘mecano’-like components of the steel structural super-frame enabled fast and precise assembly on site reducing the amount of erection time as well as minimizing impact on the site during construction. The main space building with 3m high bi-folding doors an all four sides has no cladding whatsoever. Fully expressed steel structural portal frames on both sides allow the main space to open in any direction making the wide verandas part of the internal space. This enables a truly multifunction space which takes advantage of the views, prevailing winds and maintains maximum flexibility for various size workshops and gatherings. The roof of the service wing is a segment of a cone with a larger radius at the top and a smaller radius at the bottom. The green ‘Wilderness’ metal cladding was specifically chosen to blend in with the natural colour of the landscape and the green backdrop of Mt Cooroy, whilst being an expression of the building’s utilitarian function. Photovoltaic solar panels capable of powering the entire complex in a normal day to day operation have been installed on the main roof. Solar panels for heating water installed on top of the awning roof servicing nearby bathrooms and kitchen as well as an on site sewage treatment system has been installed. Water tanks, complement the rural aesthetic setting and the extra large gutters maximize rain water collection. Compared to a more conventional solution, this project gives a different perspective on the visual impact of the installation from neighbouring vantage points and has been nicknamed the ‘helicopter’ by neighbours. Below the main Verandah awning there are at times two or at least one layer of corrugated perforated sheets aprons reducing glare, heat loads and give an added horizontal aesthetic quality. Like an Asian temple the building compliments the surrounding landscape while at the same time it engages with it and is completely self sufficient in terms of water, electricity and sewage. John Mainwaring, Paolo Denti, Tom Kanchanasinith JMA Architects Qld. 36 Wyandra Street Newstead Q4006 Australia Ph : +61 7 3252 4400 F : +61 7 3252 2911

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com