COMSTAS Institute of information Technology VEHARI CAMPUS, Vehari, Pakistan.

Edit profile
COMSTAS Institute of information Technology VEHARI CAMPUS, Vehari, Pakistan.
PROJECT LOCATION: The site is located at Vehari, which is a small city, situated in southern Pakistan and has hot arid climate. DESIGN CONCEPT: The project is designed to create spaces where the users are protected from extremes of hot arid climate without compromise on the functional requirements and building aesthetics. The project is designed to accommodate 6 academic departments having an accumulated strength of more than 2000 students with other allied facilities and services. Fulfilling the design requirements of educational functions of the buildings following design decisions where made to cater the hot arid arid climate of vehari, where it is severely hot for 8 to 9 months in a year. 1. Master planning is done in a way that the present and future buildings are oriented to minimize the heat gain through building envelope by exposing maximum wall surfaces to the diffused sun light and to manageable solar radiations. 2. Small and big green areas in and around the buildings with fountains are designed to add moisture and minimize the heat gain through air. 3. Paved circulation is provided in between the buildings disallowing the vehicular circulation in front of buildings ensuring security of students and reducing noise and heat gain. 4. Academic blocks are designed to get the benefits of courtyard effect from the point of view of cross ventilation and cooling purposes. 5. Buildings are connected through corridors, creating protected circulation. 6. The big central lawn with fountains divided into four parts by walkways is like the Chahar Bagh ( a lawn with four equal divisions) which is a salient feature of Mughal style of architecture in the sub-continent. Sinilarly courtyards, arched corridors, and fountains are also salient features of Mughal architecture. Thus the spirit of Mughal architecture is conceived. 7. Vehari is an area with dust storms. So the color of the buildings is also to absorb the impact created by sand and dust accumulations. 8. The building composition and aesthetics are developed in a way that they create a visual balance.

Media

13 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com