History and Geography equally contribute to the construction of the extraordinary beauty of the site. Geography does it through different geologic accidents and vegetation. History is expressed in a precious fragment of the old “São Boavetura Convent”, eloquent witness of Brazilian architecture and culture in general. The project is driven more by Geography than History. A building that rejects the temptation to promote any movement that would disturb the landscape elements. Still in perfect balance. The search of a metaphoric reference on the geologic configuration also finds its meaning in the energy sources proceeding from the earth depth, which exploration constitutes the very trade of the institution for which the building is destined to establish. The building adopts a half-buried solution and builds the space from a square floor, composed by two slabs, one for the floor and other for the roof. The masterplan follows a strict geometry formed from the convent and the campanile tower. The masterplan is arranged to make a connection between the Convent and the new building: both tops are assigned to the same level in order to preserve the best possibilities to view the complex and to define the open air museum. The main access is formed by the ramp and the civic square, converted into a memorial for the Cornerstone, from where the entire program is distributed through its perimeter. The external cladding is a curtain wall off steel and glass that covers the whole perimeter. The solar protection is provided by the shape of the steel structure. The project holds a good selection of materials with great resistance, durability, and economy.
The roof surface is destined for the solar energy capitation necessary for the building functions. Acoustic isolation is used according to the needs of the rooms, eg. for auditorium and 3d room. The pluvial and condensed (from air conditioning) water reutilization and the treatment of solid residues are the main line direction that guides the project. Respecting the environment conditions of the area where it is situated, reducing the building impact. Collect, filtering, U.V. treatment, and the reutilization of condensed and pluvial are the foreseen in this project. The pluvial water will be collected in the roof and water-proof areas. The surroundings of the building will be provided with a natural drainage of pluvial area and maximum permeable areas. The landscaping proposal aims the utilization of the native vegetation, looking forward to preserve the local biodiversities.  


Building Activity

  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 5 years ago via Annotator
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator