Community Centre for Social Engagement

Edit profile
Community Centre for Social Engagement
Bonete is an isolated community in an urbanized island, Ilhabela, located in the north coast of São Paulo, Brazil. The access to this place is only possible by boat or walking track. This community is submitted by tourism invasion and loosing their memory and identity. They have no heath insurance, and the educational level is lower. The aim of this project is to provide some space for social interaction and gathering, education and tradition events, recovering the community’s identity. It is proposed a multiple use pavilion, composed by a library, studios of manufacture furniture, computer room, five classrooms, teacher's room, a community kitchen and health care centre. Besides, there are two other pavilions in the background of the area, occupied by municipal offices. Bonete is an inaccessible site, due to weather conditions. The circulation through the neighbourhood is by sand tracks and sidewalks. The water distribution is by a slum rubber that rises frequently on the floor. There is an enormous quantity of buildings in areas under environmental protection. Local people become tourist's employers, instead of working on their own subsistence production and intensifying their identity. The main pavilion is an independent bamboo structure with an organic canopy that lies on and fallows the irregular topography of the site, covered by a thermoplastic PVC membrane. The other pavilions have the same structural system, comporting only two rooms for municipal offices; although is designed in a smaller scale to fallow the topography levels. The whole building should be designed with light and easy-transporting materials. Therefore, an entire column is decomposed into 8 small and thinner columns, twisted between 45º and until they meet and lock, becoming a palisade. A laminated bamboo grid lays over several palisades, and over it, the thermoplastic PVC membrane. Whenever roofing gets heavier, due to nature elements, the palisades moves, getting lower or higher. In conclusion to this, the whole pavilion becomes transitory as the sand or any other nature element. The pavilions layout is made by articulated and mobile folding screen tiered. It is possible to compose a smaller space or a wider one, by grouping some screens. The foundation is a composition of concrete and stones. Ramps connect the three pavilions in different levels, attending accessible issues of the site. Its structure is an analogy of men handed-chain, representing the intention to gathering the community. In the highest level of the site is situated the observatory, covering a water tank, fallowing the same language as the bamboo twisted palisades. The observatory has an important part in this intervention, explained by the whole view and sensitivity that people have in the end of an experience through the community centre for social engagement. First of all, the experience inside the space; then, the entire aerial view of the complex. Finally, the whole perception of the inside and outside space. Some thoughs: “From one city, we don’t take advantage of its seven or seventy-seven wonders, but the answers that it gives to our questions.` Ítalo Calvino. “A collective memory develops by family, educational and professional relationships. It entertains with the memory of its members that rises, unifies, differs, revises and reconstruct. Living inside a group, you suffer the evolution of its members, which depends on your interaction.` Márcia Merlo. “After so many years, we stop living in home and become to be ours where we live.` Mia Couto. “The living people’s hell is not something that will be; if it exists, it is the one that is here, the hell where we live everyday, that we become being together. There is two different ways not to suffer. The first one is the easiest to everyone: accept the hell and become part of it until you unnoticed it. The second one is risk full and must have attention and continuous learning: try to recognise whom and what, inside and through hell, is not hell, and preserve it, and open space.` Ítalo Calvino.

Media

30 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com