Cocoon - Exclusive Office Headquarter

Edit profile
Cocoon - Exclusive Office Headquarter
Cocoon - Zurich, Switzerland Introduction: Cocoon is located on the outskirts of Zürich in the Seefeld Quarter, lying on a superb hillside with optimal sunshine and views overlooking Zurich Lake and the mountains on the horizon. The unique quality of the site exists due to its extraordinary and park-like landscape surroundings. The Cocoon building lies gently nestled within this green oasis surrounded on three sides by magestic old trees opening itself up to the South, providing a wonderful view overlooking the lake and mountains. The elliptical building elegantly spirals out its landscape, forming an autonomous building sculpture. A stainless steel mesh screen wraps the building like a veil creating a modest sense of elegance and privacy while simultaneously creating an distinctive Identity. Cocoon as a distintive solitary building is the result of an innovative concept with an internal spatial coherence. This allows diverse work and usage possibilities. One could interpret Cocoon as a spiral-shaped communications landscape, creating a unique office/work space in an incomparable environment. Concept: The possibility to combine larger office spaces into a singular spatial volume are usually limited. Office spaces are usually define by either floor levels stacked one above the other or by long expansive floor areas with a large footprint. Unfortunately both of these options share a similar problem in that through their respective structural division or extensive footprint emotional communication barriers result. At this exact point the Cocoon building pursues a spatially alternative concept. Cocoon is a spatial spiral. The internal landscape is defined by the spiral-shaped, upward winding sequence of stepped levels. The majority of the levels are stepped adjacent to a gentle winding ramp which envelopes a naturally light flooded atruim. Cocoon has relinquished the typical classical layering of standard horizontal floor levels one above the other, rather stringing together a sequence of elliptical segemented stepped levels. This allows for the free flow of communication between the levels, creating a spatially unique working environment where fascinating possibility to work together begin to emerge. A ligtflooded, ever increasing atrium internally forms the heart of Cocoon. The enclosing communicative ramp with its soft gentle curvillinear lines rises up the atrium, subtly connecting all flanking spaces. With each spiral rotation the ecclipses increase in size, which internally leads to a fantastic widening of the lightwell. Externally this leads to a dynamic aspiring building sculpture. The poetically spatially lit envelope, due to its visual connectability creates a natural atmosphere for communication and togetherness. Flexibility: The Terraced segmentation within the building section allows for a completely new, extended three-dimensional interaction. The building evolves into a three-dimensional network, a compacted information market-place of diversely, flexible programmable and reversible surfaces. The complete freedom to define the usage and layout of each segmented floor allows the possibility for each segment to create ist own unique identity and are neutrally constructed allowing for maximum flexibility. This ensures extensive diversibility as well as an optimal adaptability to any changing future requirements and needs. The combined unity of the components – lift, spiralramp, stairwell, segments – define a clearly articulated well-rounded infrastructure and therewith the precondition for interaction and flexibility in a dynamic changable sphere. Building Structure: The main entrance into the Cocoon building is characterized by a distinctive entrance portal of fair-faced dyed concrete, confined by the original natural stone walls. The hanging louvre screen from anodized Aluminium profiles conceals the entrance corridor from which one arrives in the floodlite atrium. The atrium is characterized by the upward opening funnel-shaped form and circumferential spiral ramp with flanking segmented floor levels. Instead of typical horizontal floor levels, with set floor heights, the elliptical floorplan of Cocoon comprises eight Segments that continuously rise by approximately 40cm as the building steps up towards the next „level“. These floor areas could figuratively be compared to a colossal sized tread of a spiral staircase, that due to its ever increasing funnel-shaped form, shifts outwards as the building rises. The result leads to 25 Segmented levels plus a service core. An internally treadless ramp that subtly rises from the ground floor to roof level, together with lift and stairwell at the rear of the building connect the office floor levels, which comprise an overall area of 1360 square meters. The segmented floors of the oval spiral ends with a large glass front on the top floor, framed by the metal frame, its Southwest orientation overlooking the lake and mountains on the horizon. Two further segmented floor levels, facilitating a roof-terrace, end the sequence of stepped floor levels. The thereon adjoining subtly rising green-roof, surrounding the atrium skylight, with its colourful blend of chosen plant-life continues and finally terminates the spiral strand. Facade Concept: The facade framework consciously places an emphasis on an overall multilayered concept. A delicate stainless steel mesh scale encases the building like a veil band. The curtain which gently rises along as it wraps its way around the ever expanding spiral framed building, disembogues at roof level in an open framed facade, providing the building with an elegant subtle character. Characterised as a veiled solitary sculpture the inwardly, atrium oriented building during daylight hours appears introverted and self-absorbed while in the evening converts itself into a shining transparent body that reveals its innerself. Structural Concept: The reinforced, earthquake safety considered, concrete construction is supported by the large service core structure at the rear and six outward tilting reinforced concrete pillars. Located adjacent to the change of levels from one floor segment to the next the six pillars lean towards the ceiling at an angle of 94°, 98° and 105°. The ceiling beams resulting from the different level offsets , are penetrated by the structural pillars and serve as support for their respective ceiling slabs. The earthquake safety reinforced steel concrete construction necessitated the submission of a three-dimensional model. This model was created with the help of a unique programme, the Finite-Elements-Programme. The solution constituted a horizontal stiffening of the supporting structure by means of the service core located at the rear section of the building.

Media

9 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com