Clifton Hill House

Located on a site with two street frontages, the house is part original and part addition, linked by a corridor and separted by a courtyard. The original fronts a picturesque streetscape, rebuilt in sympathy with its Art Deco architecture. The new work, containing the living spaces, is designed to operate as both facade to the rear street and as "sculptural form" to a future garden. Its form is conceived as a series of dynamic volumes that capture direct sunlight to the interior.

The timber that intervenes the interior is sourced from the trunk of a single tree- allowing the complete range of natural grain to be represented. The outside of the trunk, where the grain is younger, is located high in the spaces and progressively descends to the joinery and intimate spaces where the core is dense and dark.

Description from the architects

Media

17 photos and 5 drawings

Building Activity