Classroom Prototype
Classroom Prototype, Millennium School Project, Philippines 2010 Project Completion: Early February 2010 Project Details: See write-up below Architects: Eleena Jamil Architect, Malaysia Location: Nato High School, Camarines-Sur, Philippines Type of Project: Educational (classroom prototype) Structural Engineers: DCCD Engineering Corporation, Philippines Client: Department of Education, Philippines Organiser of Competition and main driver of project: My Shelter Foundation, Philippines Funding: My Shelter Foundation (main sponsor). There are about a dozen other sponsors for the project including HOLCIM, DHL, Petron etc.) Gross internal floor area: 202m² (including verandah) Form of contract and/or procurement: not available Total cost: Approximately USD60,000 (£40,000) M&E consultant: ACC Engineering Services, Philippines Contractors: Group of local traders and bamboo specialists Write-up This little modular classroom prototype was built as a result of an architectural competition held in 2007. The 2007 competition calls for the redesign of Nato High School in Camarines-Sur of the Bicol Peninsula, around the southeastern part of Luzon. The modular unit consists of 2 identical classrooms with a set of toilets in between. The intention is to replace all the existing classrooms – some makeshift - with modular units once more funding becomes available. Currently, the standalone prototype sits between existing school structures and the contrast between old and new is very apparent. Typically, school buildings in this region tend to be simple boxy structures. Here, the new building takes the form of vernacular domestic structures found all over the archipelago, with large sloping roofs and shaded verandahs. From the outset, the idea of a big sheltering roof was important as a means to shade and protect from the elements. The classroom prototype is also designed to minimize damage caused by strong winds that usually sweep across the eastern part of the archipelago towards the end of each year. Bamboo is favoured as the main structural material over steel or timber for its elastic properties that makes it able to withstand strong tension and shear loads. While some damage is to be expected when pounded by strong Filipino winds, the underlying idea of using bamboo is to minimize the efforts of rebuilding. Unlike steel or wood, bamboo culms do not break spontaneously when they fail. In most circumstances, they can be easily replaced, pinned and lashed into position. More importantly, bamboo is locally abundant as it grows fast and wild in the jungle. A simple reinforced concrete frame that defines the classroom enclosure plays an important role in anchoring the bamboo structure. Here, bamboo culms are lowered onto steel anchors which were pre-casted into the concrete structure. The connection between concrete and culm are further secured by injecting concrete into the hollow space of the cane and lashed with nylon strings. Elsewhere, joints between culms are simple pins and lashings. The plan adheres to the typical typology of linear classroom block: one room deep with a verandah on one side. This simple arrangement allows for cross ventilation, shading and daylighting: factors which are vital in the hot and humid weather. The prototype improves the typology by raising the ground level on a concrete platform by about 550mm to keep the floors dry during the wet season. It is also to protect the culms from getting wet as moisture normally renders them susceptible to rotting and insect attack. The verandah is widened at the centre which provides space for play under the shade. Placement of toilets in the centre helps keep noise levels between classrooms to a minimum. Large openings are secured by vertical bamboo culms, which allow air to flow freely across the room whereas the underside of the verandah is covered with traditional woven ceiling made from local reed called runo. In a full development, the classroom units will be arranged repetitively in a linear fashion with the verandahs connected to create a long corridor. This provides covered walkways between classrooms and other academic blocks within the school. In Camarines-Sur, the verandahs will face a central green space and when connected, will greatly improve the sense of place.


7 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 12 media and updated
    about 4 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via