City Of Westminster College

The new flagship Campus for City of Westminster College is designed to support new ways of teaching and learning. The 24,000m2 College, won in a competition in 2006, provides much greater amounts of open learning spaces than typical colleges in the UK and holds state-of-the-art facilities for both students and staff. The building is designed to embrace interaction and diversity and allow students to learn from each other, both formally and informally. The learning spaces of City of Westminster College are adaptable and flexible so that, in addition to the integrated technology, the students’ development is supported by the diverse architectural spaces of the very building they are in. It is a design that encourages new ways of teaching and learning. The College is located in the heart of Central London at Paddington Green on the site of its previous building, an inefficient and failing 1960s block. The building has been designed from the inside-out, responding to the needs of the diverse groups who use the College, as well as taking into account the sensitive local context. It appears as a clean-cut, modern building with a distinct Scandinavian heritage. The building’s simple geometric forms rotate around a terraced atrium, creating a unifying yet flexible organisation. The respective floor plans surrounding the atrium have visual connections from one floor to the other, making the atrium a dynamic centre and the heart of the College. The large atrium, which on some floors extends all the way to the façade, enhances the relationship between the inside and the outside. It offers light-filled, open and inclusive spaces that encourage the interaction between students. To support connectivity with the local community, most public functions – including an exhibition area, a theatre and a café – are located adjacent to the main entrance before the security turnstiles. The choice of colours for the building is inspired by its context and by the change of the seasons, whilst the light timber panels lining the interior form a contrast to the exposed concrete surfaces and underline the Scandinavian design heritage. The building is designed to be sustainable and energy efficient and the overall scheme will have a low maintenance liability, significantly reducing the building’s lifespan costs and carbon footprint.

Media

17 photos

Building Activity

  • schmidt hammer lassen architects
    schmidt hammer lassen architects updated, updated 17 media and removed 14 media
    about a year ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • ally.mcd
    ally.mcd activity.buildings_person.delete
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva activity.buildings_person.delete and updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • updated 31 media, added 2 digital references and updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • luisfernandocifuentes
    luisfernandocifuentes updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • mac1980
    mac1980 updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com