Cinéma Sauvenière / Sauvenière Movietheater

Edit profile
Cinéma Sauvenière / Sauvenière Movietheater
Since 1982, year of the opening of their first hall in Liege, the "Grignoux" movie's group were increasingly committed to the staging of premières at the heart of the city, attracting a faithful public thereby. To better safeguard continuity in the face of increasing competitiveness by «mega-enterprises», they confederated public powers and added an extra dimension to their project, involving four screens and a tavern. The young « Vers plus de Bien-être » team (V+), an architectural competition laureate, worked out an ambitious program to better materialise its dreams surrounding the inner court represented by the Sauvinière. The architects said : "Given the complex criteria in the world of cinema and theatre dictated by the incredible technical evolution in this area, as well as the economic considerations, there has been a tendency towards uniformity of design in modern cinema complexes. Faced with these demands the only difference between two modern cinemas, apart from the programme, is the welcome and the quality of the public spaces. The project is a piece of lost property (four auditoriums) solid as the soul of a cliff, evoking two enormous bodies squashed into a plot of land too small for them. Opportunistically the working areas are lodged between the different residual spaces. Human traffic bypasses, goes alongside, climbs or crosses, thus offering a succession of stage sets between the object and the town. Nothing on the outside betrays the mystery of the auditoriums." “As well as the economic considerations,` said the architects, “there has been a tendency towards uniformity of design in modern cinema complexes. Faced with these demands the only difference between two modern cinemas, apart from the programme, is the welcome and the quality of the public spaces. The project is a piece of lost property (four auditoriums) solid as the soul of a cliff, evoking two enormous bodies squashed into a plot of land too small for them. Opportunistically the working areas are lodged between the different residual spaces. Human traffic bypasses, goes alongside, climbs or crosses, thus offering a succession of stage sets between the object and the town. Nothing on the outside betrays the mystery of the auditoriums.

Media

40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com