chq
chq- Architects Account Brief history and context CHQ (formerly known as Stack A) was constructed around 1820 to a design by John Rennie, the renowned Scottish Engineer who was responsible for the Tobacco Docks in London as well as Howth and Dun Laoghaire harbours. The ground floor, intended for the storage of tobacco, has brick external walls enclosing a vast space of approximately 7000sq m with a sophisticated cast iron frame supporting a slated roof and glazed lantern lights. Basement vaults comprise stone walls and brick arches designed for wine storage. Over the years, the building has had a great variety of uses, most memorably in 1856 for a banquet for 3000 veterans of the Crimean War. Changes in use resulted in alterations to the basic building fabric. The most significant alteration was the removal of the south end of the building in the 19th century to allow for the widening of the quay. Poor maintenance in the early part of the 20th century caused further deterioration of the fabric and structure. When the DDDA took on responsibility for the building, it was virtually derelict and unused. Large areas of the slating were missing and parts of the vaults were permanently under water. Conservation Works. Studies on how to conserve the building were commenced in the mid 1990s. The greatest challenges were the repair and cleaning of the cast iron frame and the need to insulate the roof to allow the building to be occupied rather than just used as an unheated store. There was no access to the basement vaults from within the building. The elimination of the water in the vaults, involved the investigation and repair of underground Victorian culverts and flood valves that prevented the Liffey from flooding them at high tide. The removal of sand-cement pointing to all the external brickwork and the restoration of the original façade with tuck pointing was particularly difficult. There was no ventilation or means of servicing the vaults. Solutions were found that resolved all these problems while retaining the essential structure and fabric of the building. Interventions The plain brick south wall was replaced by a planar glass wall set back to allow the vaults to be seen from street level and to allow daylight light into the vaults. An entrance door has been provided in response to the construction of the Sean O’Casey Bridge. A new glazed structure on the west façade provided access to the vaults from outside the building. On the east façade, all of the necessary service entrances, fire escapes, loading bays and building services were housed in compact plant rooms. Conclusion This is one of the most impressive and important buildings of its type in Dublin. Its vast scale and intricate detailing are a unique expression of the elegance and durability of cast iron as a structural system and a testament to the skill and craftsmanship of the period. The works that have been carried out by the DDDA will ensure that the building has been conserved in a manner that allows it to be put into sustainable use. _____________________________ chq- Client account As part of the economic and employment history of the city, the chq building (previously known as Stack A) is regarded as being of national importance for many people associated with Dublin docklands and with citizens generally. The policy of Dublin Docklands Development Authority was to carry out the refurbishment and conservation of the building to a high standard which would be architecturally acceptable but also practical and sustainable in terms of providing for cultural and retail uses within the building. These uses included events, restaurants, coffee shops and galleries which would enliven and animate the area. The project was also intended to contribute to the resolution of a previously existing void in retailing facilities for visitors, workers and inhabitants of the IFSC and Dublin Docklands. As part of the brief, the Authority required an imaginative proposal from the architects to deal with the intricately coordinated southern façade and we are delighted with the provision of the glazed wall, carried down to the basement light well. This has resulted in a dramatic intervention on the quayside which creates a recognisable and distinctive face for building. The elegant structure and vaulted cross-section is cleverly revealed. Through the care and vision which the architects have shown throughout the project the refurbishment of this building has created an identifiable and versatile asset for Dublin Docklands Development Authority which will benefit the community both locally and nationally.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com