Centrifugal Villa

The Centrifugal Villa is arranged around a hollow center, as if the heart of the house had somehow fallen outside its body. The string of subsequent spaces in its interior provide a comprehension of the whole by sacrificing their individual geometric cohesiveness to the fractured configuration of the entire composition.

The experience of the interior is characterized by constantly shifting vanishing points, at the place of their collision in each crease of the plan, large openings cutting dormer scoops on the roof, centrifugally release the views out to the surrounding landscape.

The house, defined by this idea rather than a formal imposition, cannibalizes the local "vernacular," distorting it through hexagonal introspection of the plan and the transposed proportion of the parts.

Set on a 5-acre property overlooking an agricultural reserve, the project includes a poolhouse with a separate guesthouse and garage structure. Designed as wood post-and-beam structure, the exterior cladding is detailed with vertical board and batten seams to give continuity to the building exterior and encourage a uninterrupted rhythmic flow around the elevations.
From the architects 

Media

18 photos and 13 drawings

Building Activity