Cedar Street Residence

Renovation of a 1954 bungalow home in Tempe, Arizona. A tight budget necessitates simplicity, efficiency.

A large central courtyard. A flexible, transformable house.

The existing house: Gutted. Three new walls positioned. Four mobile wardrobes added, each with a built-in door. Bedrooms may be created or taken away as needed. Re-used steel frames and decking create new entry and patios.

The addition: Mobile millwork separates the great room (kitchen, dining, living) from studio. When entertaining, the millwork moves east to create a 1000 SF dining/living space. If the studio grows, the millwork moves west. Multiple locations for power/data/speaker connections in the floor for millwork placement.

Operable shade along the south fa├žade reduces heat gain and balances light each day, becomes a giant lantern for the courtyard each night.

All spaces view into courtyard surrounded by translucent, reflective glass. Surrounding landscape paints shadows on glazing each day, courtyard expands to infinity each night.

by coLAB studio, llc
Tempe, Arizona, USA
2010




Media

21 photos and 2 drawings
  • 0 media more

Building Activity