Cargo Xxl

CARGO XXL – REVITALISATION / RENATURALISATION OF A QUARRY IN PODUTIK IN LJUBLJANA The easiest way to explain what a re-naturalization is to say that it is the return to the nature! An expert definition says that it is a planned closure and rearrangement of existing quarry. With forestation, greening, making of terraced surfaces, nature gets its harmony back, and people get a place which could be enriched with attractive contexts. Concept New residential area represents a link between the urbanized and natural space in which the buildings and nature are mixed into one. New settlement is placed on the edge of the city of Ljubljana, where the nature is dominating. The new construction is merged into the nature in order to preserve the green context of the area. The buildings and form of the outdoor space in the excavated area is following the initial - natural form of the hill. This enables the optimum living conditions in the housing (the views, privacy and microclimate), regulation of large green open space and direct connection to the surrounding area. Basic housing units - homes are grouped into neighborhoods, allowing the new forms of social interaction to come into act. They enable to create diverse identities of different parts of the settlement and offer a higher quality of life. Neighborhoods are semi – private areas that create mini communities with a few families. They expand living area for the residents and enable children to play together, families to organize garden parties or just make a landscape arrangement of their taste. Housing estate in developed in two-floor neighborhoods, which are placed in the terrain and rise in terraces up the slope. Height of terraces is related to the angles of the hill slope at the edges of the quarry and continually passes to the existing terrain. The first sets of neighborhoods by the road are elevated 5m above the ground. This reduces the adverse and disturbing impact of motorized traffic and allows long quality views. Straps of green areas are arranged across the settlement that on the East and West continues into the existing natural environment. Green straps are designed as natural, meadow ecosystems that are situated on the roofs of lower housing. Housing design Neighborhood consists of 20 containers, arranged in two floors. The lower floor consists of long containers (12.19 meters x 2.44 meters x 2.59 meters), the upper of short ones (6.095 m x 2.44 m x 2.59 m). On the South side the containers are aligned, on the North the difference between the lengths of lower and upper container creates a common open space on floors above. On the South side a common space is arranged on the ground level floor. It is these two elements, outdoor open area on the South (sunny, open) and North garden (shaded, partially overhung) that are the key areas of the neighborhood. Neighborhood can be arranged into different types and sizes of housing. GFA of a neighborhood is 450 m2. It can be organized into 3 - 10 residential units, optimally 4 - 6. 56 neighborhoods have been planned. Within neighborhoods, according to the design flexibility, from 168 to 560 residential units can be arranged. Landscape design of open space follows the urban design of the neighborhood. The open space of new housing settlements establishes a quality spatial and social living environment, which consists of contrasting elements - an open central park complex designed as a playground for recreation, vacation, having fun and socializing; major green masses of trees that are attached to the edges of forested background. Open space is based on a graduation of private to semiprivate to public. With this it has been created a rich mix of diverse landscape. Garden and indoor atrium of housing units represent private layer of design. Green spaces between each neighborhood are primarily semiprivate intended for socializing, playing and relaxing of the residents. The central park area with large amount of various public programs is completely public, intended for use for a wider range of users. Construction Neighborhoods are firmly integrated within supporting construction, which overcomes the height difference between the residential units and the existing terrain in the quarry. Supporting construction is designed from orthogonal spatial framework consisting of shipping containers, which are based on raster of a parking garage. Spatial pole construction- spatial framework is strengthened by steel diagonal ties in the horizontal and vertical planes. The complex consists of 616 short and 2824 long containers. A total of 3440 used ship containers. Renewable energy concept Underneath the housing roofs there is a network of rainwater retention ponds. Water is collected and pumped through the system to the basins. Rainwater is cleaned and sent back into the system for the needs of sanitary water in individual households. Because the rainwater basins are located on the upper level of the quarry the advantage of terrain drop is used for water supply. The system can be upgraded with the installation of water turbines on the lower level. The solar chimney is combined of three proven technologies: natural draft effect, greenhouse effect and wind turbines. The system consists of: - chimney (three tubes that run from the bottom to the top of the quarry and also serve as a supporting structure for the cable car and utility shafts), - air collector (collector is connected through the underground installation with a slope that has a northern position and is ideal for capturing the cold air), - wind turbines (electric turbines are installed into a power plants tubes, powered by the wind draft). Solar modules are mounted on the edge of the roof on the southern facade of residential neighborhoods which are connected through the heat storage with water supply system of individual housing. During the day they accumulate solar radiation and heat the water. Residential units are opened to the north and south and allow natural ventilation and airing. The geometry of space creates optimal conditions for thermal wind lift and constant ventilation.

Media

14 photos

Building Activity

  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Teodora Todorova
    Teodora Todorova updated and activity.buildings_person.delete
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • jstewart
    jstewart updated a media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • fadingintobeautifulight
    fadingintobeautifulight updated a media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • nizaras
    nizaras updated a media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • jparamvir
    jparamvir updated a media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references and updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • alan@traven.co.uk
    alan@traven.co.uk updated a digital reference
    about 6 years ago via OpenBuildings.com