Canton School Chur

The basic idea for the cafeteria-mediathek complex is to carve out a synergetic effect between the two functionalities. Not only are they spatially intertwined but the arising interfaces give rise to an added value for both utilizations with the mediothek benefitting perhaps most. Because of the envisaged substantial stream of vistors and due to logistic reasons all functionalities of the cafeteria are located on the ground floor.

For the mediothek to function properly it is important to create a quiet atmosphere. A natural but indirect and diffuse illumination is of enormeous importance for handling the media provided there. This type of illumination is best realized through the roof of the upper floor. The visual presence of the mediothek in the cafeteria is above all to draw the attention of the students during lunch to the knowledge stored in various media thereby stimulating their interest in joint studies and combining both domains.

The two large air spaces above the guest areas of the cafeteria not only serve to improve the ambiente by means of a natural illumination and ventilation but they form also the central organizational element of this design. They open generous view relationships between the working students and the guests in the cafeteria. They also articulate the upper floor without visually decoupling the diverse areas of the mediothek advocating communicating within the whole building.

The outer garment of the building resulting from these design elements and the conditions of the lot is described mainly by two parameters. On one hand, the perimeter of the ground floor is indented inward near bottlenecks in order to offer more space fort he streams of students to and from the sports facilities „Sand“. This gives rise to a polygonal floor plan within the circumscribed rectangle of the projected upper flight. On the other hand, the shed roof directed towards north warrants a glare-free natural indirect illumination

From the perspective of urban planning, logistics, as well as enery efficiency a square floor plan for the new lecture halls is optimal. Except the basement each of the three storeys consists of four of partly divisible rooms which are arranged at the corners of the building in such a way that a nearly square interior room is formed in the interior from which all other rooms can be reached through very short connections. The dead-end-corridors located between the class rooms and the stair well direct daylight from all sides into the interior of each storey. The outer garment of the building is reduced to three materials:
Well insulated prefabricated components of concrete, floor-to-ceiling windows and a few translucent polycarbonate elements for an indirect illumination of storage and side rooms.

Description from the architects

 

Media

5 photos and 13 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 100 media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com