BV House
Interplay between 2 neutral materials – concrete and timber is the interesting part for this project. Spatial organization is clearly defined in 3 different levels. Due to the site condition, the big ramp has created a quality of floating effect to the house with a welcoming sense.
Architect’s statement, Biselli + Katchborian architects
The architectural conception for the BV House, located in São Paulo, Brazil, follows a structural approach evident in spans and cantilevers, result of the ribbed concrete slabs. The three-floor house has on its first floor the garage and service areas, a second floor for kitchen and social rooms and a third floor with bedrooms and family room.
This is a typical urban house in the city of São Paulo, established on a site with a sharply inclined surface from the street. The main idea expressed in the project is to give an immediate answer to the place, that has its front (biggest measure) turned north towards an extraordinary view of a rare remaining fragment of Mata Atlântica (Rain forest) right in front of the plot.
The side wood facade is an important element, as it indicates the main access. It also gives privacy to the residents and protects the building from excessive insulation, and also creates a pleasant social space in the balcony.
The metallic details appear on the house as carefully created elements, such as the balconies, handrails and window frames. On the third floor v-opening aluminum shades filters the excessive light and bring movement to the main facade.




             

Media

37 photos and 12 drawings

Building Activity

  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 5 years ago via Annotator
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator