Burda Collection Museum

Burda Collection Museum
Baden-Baden, Germany

“Meier’s sparse white cubes represent a type of sacred space where art will be revered in the tradition of the first, early 19th century museums.” - Victoria Newhouse

The new museum for the Frieder Burda Collection in Baden-Baden is designed to be in harmony with the surrounding Lichtentaler Allee Park and to compliment the adjacent Kunsthalle.
The overall size and proportions of the aluminum and glass new building are in scale with the Neoclassical Kunsthalle; creating a sense of unity while each institution maintains its own unique identity. Nestled amongst the majestic trees of the park the building is intertwined with the park and the surrounding neighborhood via existing and new pathways. To the south, a gently sloping grassy area flanks the lower floor exhibition area, enhancing the museum's connection to the existing natural surroundings.

A reflecting water pool embraces the building on the south and east further enhancing the museum’s connection to the existing natural surroundings. The museum’s main gallery, covered with skylights, is accessed from the ramp hall via a bridge that allows for views back to the surrounding park or to the lower level. The skylights are louvered to control the amount of light entering the gallery space throughout the day while the recessed floor plate brings natural light down into the lower levels. All of the elements of the new building for the Frieder Burda Collection work together to embrace and respect the historic trees, the park and the Kunsthalle.
 
 
Site Plan
Drawing Courtesy Richard Meier & Partners Architects LLP
Ground Floor Plan
Drawing Courtesy Richard Meier & Partners Architects LLP
East Elevatio Total area: 2,000 square meters (21,500 square feet)
Exhibition area: 1,000 square meters (10,750 square feet)

Completed: 2004

Client: Stiftung Frieder Burda
Architects: Richard Meier & Partners Architects LLP
Principal in Charge: Richard Meier, FAIA, FRIBA
Design Partner: Bernhard Karpf, AIA
Project Architect: Stefan Scheiber
Collaborators:
David Robins
James Luhur
Sudipto Ghosh
Annie Lo
Anne Strüwing

Associate Architect: Peter W. Kruse, Freier Architekt
Structural Engineer: Schumer + Kienzle
Geotechnical Engineer:Geyer-Hettler-Joswig
Mechanical Engineer:Schneider, Ebinger, Früh Ingenieurgesellschaft
Electrical Engineer:b.i.g. Bechtold Ingenieurgesellschaft
Façade Consultant:Lothar Rudolph, Berater f. Fassadentechnik
Lighting Consultant:Zumtobel Staff
Acoustic Consultant:Müller BBM Munich
Landscape Architect:Bernd Weigel
Project Management:Heinz Lehmann, Ingenieurbüro für Bauwesen Richard Meier arcspace features March 21, 2005

Media

8 photos

Building Activity