Situated in a narrow steep street on the outskirts of Vitosha mountain, the building 
is an attempt to reconcile the opposites of the surrounding area. This prestigeous 
part of the city, built-up in the past with small houses and villas, nowadays changes 
its scale rapidly under the pressure of investment in big residential buildings. The
shape of the building’s plan and its location within the plot provide optimized contact
with the yard. The small front surface of the building and the fragmented facade with 
variable structure decrease the scale of the volume while the material of the sliding 
sun-protection panels affirms the relation of the building to its natural surroundings.
The seemingly uniform external structure, following the dynamic terrain, creates 
complex connections between the different levels and the environment as well as
among the levels themselves. The linear staircase pierces through the whole structure
- thus increasing the ambiguous relation to the slope - and organises around itself the
common spaces of the building.

I/O architects

Media

2 photos

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated 12 media and updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 4 media and uploaded a media file
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Rositsa Hristova
    Rositsa Hristova updated a digital reference and added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com