Bourne Hill Offices

Bourne Hill Offices

Stanton Williams were commissioned to design new offices for Wiltshire Council on a sensitive historic site at Bourne Hill, Salisbury. 

The new Council building is a marriage of a new building and the restored Grade II* listed Bourne Hill House. The new building has 2600m2 of flexible, open plan offices that enjoy generous views of the surrounding gardens. Externally, it is given presence and scale by a full-height colonnade set in front of its glazed elevations and there is thus a strong relationship between the architecture and the external landscape. The design incorporates an integral low-energy strategy in order to achieve an 'excellent' BREEAM rating.

Bourne Hill House has been fully restored. It had been subjected to a series of detrimental external additions and these accretions have been swept away, reinforcing the architectural integrity of the house.

On a sensitive site and within a historic city, the final design was arrived at following an extensive process of consultation with the local community and with expert bodies including English Heritage.

Ian Latham in Architecture Today magazine remarked that: “Wiltshire’s council offices set a high benchmark for civic building in the twenty-first century.” 

The project completed in 2010 at a cost of £15.8 million.

Media

22 photos and 7 drawings

Building Activity