Borovets Resort Hotel
A five-star hotel in Borovets, Borovets skiing resort, Rilla mountain. The hotel is supposed to be right at the entrance of the resort, facing the main road. The land area is skirted by pine forests on all three sides.

The project's most ambitious drive was to make the huge hotel look as small as to fit into the mountain scenery. At the same time, we had to live up to a preset number of rooms and a high convenience degree. We split the facility into four independent bodies as a way to secure a 1:3 partition between the two owners.

In practical terms, what the site will end up with are two hotels, each functioning on its own. The rooms in each body are stacked through all levels along one side of an atrium. It is formed by an amorphous surface "cloaking" the inward sides of each block and the shared parts of the bottom levels. Volumes are sticking out of this surface, which we designated as VIP rooms. One of the volumes is substantially larger and bridges two of the bodies: the pool is placed inside this volume hanging in the air and giving onto a mountain vista.

The four bodies constitute perfect mathematical structures: rectangular grids made with wood and enclosed in glass panes. These structures are suppressed by an area of greenery that distorts them out of the mathematical abstraction into tangible physical objects.

The four blocks were not placed on the ground but have rather cracked it open, with the hotel rooms emerging through the crevices. The vast area of greenery would change the way the building looks throughout the seasons. As it is a hotel in the mountain, the way we initially saw it was as snow-covered roofs, and one of the greenery's functions was to retain the snow as long as possible.

Unfortunately the idea could not materialize for the huge investment needed as well as the execution and maintenance challenges of such a large-scale greenery (roughly 11 000 square metres as rooftop and façade). The outlook was further overshadowed by the altitude allowing a fairly short construction season likely to jeopardize technological processes demanding longer periods to implement. Nonetheless, the investor liked the design and commissioned us with a second version based on the same philosophy yet relieving the works of the hardest bits. We gave up on the greenery and replaced it with wooden paneling.


Media

18 photos and 7 drawings

Building Activity

  • Dosio Dosev
    Dosio Dosev commented
    designed in bulgaria!
    about 5 years ago via OpenBuildings.com