Bom Sucesso Cultural Centre
Located in a peripheric area of Lisbon, the Cultural Centre of Bom Sucesso (CCBS) appears in a specific social context characterized by its migratory population, that moves from the interior of the country to the surroundings of the big city centres. This act is a result of populations that seeks for better life quality and future work prospects. To these families, the eldest generation have slowly abandoned their distant lands to reunite with the youngest generation, leaving behind their lack of healthcare conditions or the grief of the death of one’s love. It is the elder people that we find spread out these areas, living each day between the traditional games and the well known social intercourse around the local coffee shop. To this complex generational structure of grandparents, parents and sons, is associated a typical peripheric structure, consequence of a deficient planning. This cultural building emerges among this plan, seeking to promote a more cultural, political and leisure point of view for the populational and urban reality. The conceptual premises begin with the presence of a religious construction (an ancient convent) located in the intervention area, only remaining a tunnel/sanctuary of S. Romão. The landscape intervention done last century covered up the surface with olive trees (still remaining until present times) was also an inspirational factor for the development of the project. Therefore, the conventual’s premises established a more introspective solution for the programmatic distribution, dividing the building in a series of operative nucleus, each one surrounding a patio to serve ventilation and natural light from the exterior, giving the interior space a diverse atmosphere of light and a privileged frame-view of the sky. The sanctuary tunnel located under the strong slope that characterizes the intervention area, formally influenced the location of the cultural centre, conceptually reinforcing the idea of creating the entire building under earth, having at the same time, an access by the road with the lowest altitude (Rua Fonte de S. Romão) One of the main spaces and attraction of this project is a sliding auditorium that can expand until the largest patio. Other spaces such as a library, exhibition area and a bar, also belong to the required cultural program, as well as the administration areas necessaries for a building with this type of characteristics. The initial idea of maintaining and recovering almost totally of the intervention surface with a public garden, becomes true when we transplant the existing olive trees into their new location and create areas of leisure that include some of the traditional games in behalf of the elderly population. The singular insertion of this architectural object produces gradually in its surrounding area a more cultural and real-estate value, soon realised by the population because of its location and conceptual premises as a landmark public space. In resume, the main goal was to establish a balance between open and closed spaces, giving a significant importance to the open ones and the way in which these relate with the surroundings and the population. This way, we are convinced that the solution positively serves the population and qualifies the space in an effective way. The final result doesn’t work out as a building but as “space`, which can have the capacity of becoming an ideal of intervention to restructure the surrounding areas.


20 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 20 media and updated
    about 3 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via