Bologna Civic Officies
Bologna Civic Offices Credits Location: Via Fioravanti Bologna Year: 2003 -2008 Client: NEWCO DUC Bologna s.p.a. Soci: Consorzio Cooperativa Costruzioni ADANTI s.p.a. Cooperativa Edile Appennino s.c.a.r.l. Consorzio Emiliano-Romagnolo fra le Cooperative di Produzione e Lavoro COGEI Costruzioni s.p.a. Manutencoop s.p.a. Surface area: 33.000 sqm. Budget: 73.799.000 Euro Project Mario Cucinella Architects Team: Mario Cucinella Elizabeth Francis David Hirsch Marco Capelli Angelo Agostini (site architect) Gabriele Evangelisti Giuseppe Perrone In collaboration with: Tommaso Bettini Stefano Brunelli Carmine Concas Roberta Grassi Dora Giunco Antonella Maggiore Caterina Michelini Francesca Petrucci Simone Rota Michele Roveri Pasqualino Tomassi Lay-out offices Pcmr Structural engineering: NIER Ingegneria s.p.a. Massimo Majowiecki Vincenzo Lombardi Mechanical engineering NIER Ingegneria s.p.a. Bruno Versari Electrical engineering: Beta Progetti S.r.l. Gabriele Anatrini Lorenzo Grillo Project Coordinator: Open Project S.r.l. Responsible of the works Romano Piolanti Space Planning Progetto CMR s.r.l. Consulenza Spazi Commerciali Espansione Commerciale + Center Finance corporation Banca di Opi Gruppo San Paolo Imi Banca MedioCredito Gruppo Unicredit Photographers: Daniele Domenicali Bologna, Italy, 2003 – 2008. Bologna City Council commissioned a new 33,000 m2 office building to house their Municipal head offices. They needed to bring together 1,000 employees currently scattered in 21 locations throughout the city. The new building is situated behind the central train station in the Bolognina district on the site of the former fruit and vegetable wholesale market. The project seeks to upgrade the area and re-connect it to the city centre. The design concept is to break a single mass into three distinct blocks destined for different activities. The three blocks of different heights are unified by a folding shading roof, a four storey atrium entrance and a new sloping public space. The shading roof serves the dual purpose of providing solar protection and lending architectural cohesion to the complex, while permitting the location of the 1000 m2 photovoltaic panels. This large single cover is the defining element of the design. It is folded like a giant “origami` that rests gently on the various buildings above a panoramic terrace. Bioclimatic studies were undertaken to guarantee thermal comfort and humidity, while different glazing solutions were found for each of the façades, providing optimal natural illumination for every orientation. Summer and winter cooling is obtained by a mix of air and radiant panels which are used throughout the offices at ceiling level. From a spatial point of view, the panels allow total flexibility within the office layout as the internal environment can be reorganised. The programme also includes space for shops, offices, services and sports facilities.

Media

16 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com