Bologna Civic Offices
Bologna City Council commissioned a new 33,000 m2 office building to house their Municipal head offices. They needed to bring together 1,000 employees currently scattered in 21 locations throughout the city.

The new building is situated behind the central train station in the Bolognina district on the site of the former fruit and vegetable wholesale market. The project seeks to upgrade the area and re-connect it to the city centre. 

The design concept is to break a single mass into three distinct blocks destined for different activities. The three blocks of different heights are unified by a folding shading roof, a four storey atrium entrance and a new sloping public space. 

The shading roof serves the dual purpose of providing solar protection and lending architectural cohesion to the complex. This large single cover is the defining element of the design. It is folded like a giant “origami” that rests gently on the various buildings above a panoramic terrace. 

The programme includes space for shops, offices, services and sports facilities.

Media

13 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova removed 11 media and updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • Michael Holub
    Michael Holub commented
    Address: Bologna Centrale railway station, 40121 Bologna, Italy Year: 2008 Status: Built Floor area: 40,000 sq. metres Design year: 2003 Currency: € Engineer: NIER Ingegneria S.P.A Project team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis, David Hirsch, Marco Capelli, Angelo Agostini (site architect), Gabriele Evangelisti, Giuseppe Perrone Floors: 12 Structure: Steel frame glazed blocks with folded steel sun shading on top Budget: 68000000 Client : NEWCO DUC Bologna
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Michael Holub
    Michael Holub commented
    Address: Bologna Centrale railway station, 40121 Bologna, Italy Year: 2008 Status: Built Floor area: 40,000 sq. metres Design year: 2003 Currency: € Engineer: NIER Ingegneria S.P.A Project team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis, David Hirsch, Marco Capelli, Angelo Agostini (site architect), Gabriele Evangelisti, Giuseppe Perrone Floors: 12 Structure: Steel frame glazed blocks with folded steel sun shading on top Budget: 68000000 Client : NEWCO DUC Bologna
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Michael Holub
    Michael Holub commented
    Address: Bologna Centrale railway station, 40121 Bologna, Italy Year: 2008 Status: Built Floor area: 40,000 sq. metres Design year: 2003 Currency: € Engineer: NIER Ingegneria S.P.A Project team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis, David Hirsch, Marco Capelli, Angelo Agostini (site architect), Gabriele Evangelisti, Giuseppe Perrone Floors: 12 Structure: Steel frame glazed blocks with folded steel sun shading on top Budget: 68000000 Client : NEWCO DUC Bologn Address: Bologna Centrale railway station, 40121 Bologna, Italy Year: 2008 Status: Built Floor area: 40,000 sq. metres Design year: 2003 Currency: € Engineer: NIER Ingegneria S.P.A Project team: Mario Cucinella, Elizabeth Francis, David Hirsch, Marco Capelli, Angelo Agostini (site architect), Gabriele Evangelisti, Giuseppe Perrone Floors: 12 Structure: Steel frame glazed blocks with folded steel sun shading on top Budget: 68000000 Client : NEWCO DUC Bologna
    about 6 years ago via OpenBuildings.com