Bloc 10

Bloc_10 is a condominium project situated on a busy traffic corridor in Winnipeg’s postwar neighbourhood of River Heights. Starting from a standard, three storey vertical volume, the individual floor plates of each walk-up are strung together along a common service core, then staggered across the site to provide unique unit compositions and a multiplicity of views. Conceived as ‘white box’ layouts, the living spaces are left open to accommodate a wide variety of planning arrangements. All ten units have access to full north and south exposure, typically with an additional east or west face, making eight into three-sided corner suites. Dotted across each elevation are 6’ deep cantilevered projections that extend the useable floor area on alternating levels. Intermediate decks criss-cross the entire façade, shielded from the street and traffic noise by a protective screen of wooden slats. Bloc_10 is a study in how a box design can be both simple and complex. The architectural challenge was to take an expected, generic building typology and create something unexpected – to shake up the white box. The final design uses basic, seemingly standard built elements (stairs, plumbing chases, windows and doors, floors and skin) to create a unique, cohesive whole, regardless of the eventual inhabitations of each unit. www.bloc10.ca

Description from architects.

Media

10 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov added a digital reference, updated 13 media, uploaded 13 media and updated
    Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10 Bloc 10
    about 4 years ago via OpenBuildings.com