Bishop Cornish Pre-School and Music Room

Edit profile
Bishop Cornish Pre-School and Music Room

Completed in February 2009, designed in 2004, Bishop Cornish Education Centre represents one of the most remarkable achievements in sustainable design and community participation.

Inspired by the success of Lanlivery’s Key Stage 1 classroom, staff and governors commissioned the design of this 280m2 post and beam building to fulfil their aspirations of providing a preschool facility together with wraparound care as a response to the extended schools initiative.

The building is one of the first designs to incorporate straw bale and natural sheep’s wool within a timber frame construction.

An open plan flexible space with activity zones, the main space opens to an elevated, suspended covered teaching and play area within the canopy of the surrounding trees. Encompassing super insulation with wool and straw throughout, passive solar design, and efficient lighting and heating systems the building exceeds Cornwall Council’s energy performance standards for buildings in education on a budget of 40% less than similar buildings procured through the County Council.

Awards include winner of RICS SW Awards 2010 –Community Benefit Category, & National Green Apple Gold Award for best educational establishment. Gross internal floor area 280m2

Media

11 photos

Building Activity

  • arco2
    arco2 updated, removed a media, uploaded 12 media and updated 9 media
    162.jpg g Award 034.jpg 012.JPG External Balconyl.jpg Music Room Entrance.jpg Music Room.JPG Balcony.jpg g p Cornish PV 550.jpg nce.jpg
    about 4 years ago via OpenBuildings.com