Bikuben Student Residence
The Bikuben Student Residence creates the settings for student life and extends the possibility that unity can arise from a broad social network. The main shape of the building is quite clarified in its design and holds in it the fundamental idea of unity and equality. It has been the ambition to create a building with a strong and clear identity, with a direct connection to the contextual situation. The homes of the students and the common rooms are connected in a double spiral that surrounds an enlightened courtyard. That offers direct contact and visibility between common and private space and at the same time, ensures the student’s privacy in the home. The boundaries of every college home are expanded, basically filling all parts of the building volume, giving the social interface and every single student’s latitude, maximum priority. Apart from an often poor private economy, the biggest problem for the students in our day is loneliness and the lack of social relations. In this project the main structuralizing element is in fact, the possibility to enter the college community and the many different social relations that college life can offer. Thus, the limitations of the student’s living quarters are widened to incorporate the entire building and the social contact areas, and the freedom of the individual is considered to a maximum degree. Local materials and pre-fabricated construction-, façade- and bathroom elements provides a both environmentally and economically sustainable structure. Architecture and the sense of social responsibility intertwine and the building is captured by the context of the site, and changes its conditions.


36 photos

Building Activity

  • added 2 digital references
    about 5 years ago via