Bick Group Headquarters
Building was originally built in 1967 for the John Stark Printing Company.  Of the roughly 49,000 square feet, about 44,000 square feet was open warehouse space used for the printing operations.  We purchased it in April of 2005, began major renovation in November of 2005 and occupied the space in June of 2006.  Our goals for the transformation were threefold:
1) We wanted a better space for our employees in terms of lighting, air quality and layout;
2) We wanted our new home to be getter for business not only in terms of being more flexible, more energy efficient and more cost effective, but also in terms of being a showcase for what we do.
3) We wanted to achieve a Gold level certification under the USGBC’s LEED rating system as a way of benchmarking and verifying that our design and construction approach would result in a building that met our first 2 criteria.
The entire office space is built on a raised access floor platform, under which all of our building services power, voice/data and air delivery are distributed. 
  • Takes advantage of air’s natural tendency to rise as it warms
  • Air distributed from the floor is introduced at a lower velocity and requires less heating/cooling than air from overhead systems, which reduces energy consumption and operating costs
  • Lower installation costs associated with no overhead ductwork and very little underfloor ductwork
  • Distribution components (diffusers, underfloor VAVs) can be easily reconfigured and reused, reducing costs associated with churn
  • Incoming fresh air is not mixing with the warm, spent air at the ceiling, occupants get first benefit of the air (better air quality)
  • Employees can adjust diffusers in their work areas to their individual comfort
  •  Reduced absenteeism and productivity gains associated with better indoor air quality—substantial cost savings potential
  • Windowless south wall replaced with curtainwall featuring 11.XX feet tall windows with selective coatings that allow a high percentage of visible light while reducing solar heat gain
  • Exterior horizontal sunshades and vertical metal fins shade the inside from direct sunbeam penetration, helping to reduce glare
  • Interior light shelves shade interior from direct sunlight and their top surfaces bounce daylight to the white, reflective ceiling, helping to project natural light further into the occupied space
  • 0 - 10 volt dimmable fluorescent ballasts combined with photo sensors and a lighting control system automatically adjust interior light fixtures to maintain 35 foot candles of light at the worksurface
  • Three rooftop monitors were added to the building to let daylight further back in to the space– this West one in addition to one the East side and one at the center lobby entrance.
  • By essentially adding windows further into the interior of the office, rooftop monitors allow for more effective daylighting by bringing daylight further into the space.
  • The white, high-albedo roof reflects light into the windows and off of the reflective ceiling, further increasing the effective daylighting form these monitors.
  • Most of the time, the indirect and pendant lighting used in these spaces is off due to the amount of daylight coming in from these elevated clearstory features.
 Operable Windows
  • Every other bank of lower windows opens
  • Based on outside weather conditions and outside air quality, the Facility Management System (FMS) will generate an e-mail to employees along the perimeter telling them it’s okay to open their windows.
  • If the weather conditions change, or it is toward the end of the work day, the FMS will generate another e-mail to employees, reminding them to close the window(s) in their areas.


20 photos

Building Activity