Bentley Library
Architects Fashion Architecture Taste (FAT) have won a competition to design a library and nursery at Walsall, England.

Here’s the announcement from the architects: 
Fat have won a RIBA competition to design a new Library and nursery in Bentley a suburb of Walsall in the West Midlands. The scheme aims to create a new civic landmark. The library and study centre are low-rise buildings each with vertical towers that relate to the tower of the nearby Emmanuel Church and frame views of the existing Cairn at the top of a banked landscape behind the site. The buildings exterior material is proposed as brick but given a twist so that it is arranged to look like books sitting on stone or concrete ‘ shelves’. The bricks are different colours and are arranged to create a polychromatic effect which graduates over the librarys facade.

According to the judges, FAT’s scheme – the practice’s first public building – ‘responded most closely to the stakeholders’ aspirations’ and ‘would set a design benchmark for future developments in Bentley’.


4 photos