Benozzo Gozzoli Museum

The design of the building, which has a total area of about 400 square meters, closely follows the ground footprint of the old building and has the good fortune to be detached from the buildings around, because it is placed in an empty space, in a kind of square. The building is rooted to the ground with a functional base, a shaped island, which solves the problem of urban furnishing: the base becomes bench, a play area for children and adults, a theater for small outdoor events. The building is entirely coated, obligatorily in bricks, in this way it refers to materials and finishes of some local churches. The museum inside is spread over 4 floors, three above ground and one underground. The ground floor is characterized in part by a low ceiling: a shaded area which quickly runs to the full-height space, where it is placed the Tabernacolo della Visitazione, illuminated by a cascade of natural light from the skylight in the ceiling. On the first floor, recessed into the corner-wall, is placed the Tabernacolo della Madonna della Tosse, which looks like a television screen. The staircase linking the floors, became a kind of visual path, framing the Tabernacles, now without original context, according to new and constantly changing perspectives. It stops on the first floor, and then restart on the opposite, reaching a room on the second floor, a space naturally suitable for small exhibitions and educational workshops. The building, due to its small size, retains something domestic, a home studio where Benozzo Gozzoli with students gathered around him, seems to join us to visit these frescoes while he's still working on them.

 

 

Media

21 photos

Building Activity

  • Radil Radenkov
    Radil Radenkov added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 5 media, updated and uploaded a media file
    Benozzo Gozzoli Museum
    about 5 years ago via OpenBuildings.com