Bendigo Bank Headquarters
Bendigo Bank commissioned BVN Architecture and Gray Puksand to design the new corporate headquarters in Bendigo to house over 1,000 staff. The brief for the building and integrated fitout coalesces 5 current locations into one central facility. As the site is located centrally in Bendigo in a heritage precinct we developed a new masterplan to integrate the building into the existing context. In keeping with The Banks community values, a new series of lanes cross the site and connect the Bath Lane community into the development. Public interaction is encouraged with retail facilities at ground level and extensive public spaces, including a new public square giving the building a new address to the mall precinct. A board walk has been developed along the existing creek edge. In the development of the project a strong emphasis has been placed on creating a workplace to support the culture and aspirations of The Bank. The building has been designed as a low rise campus, creating large floor plates connected by atriums that flood the interior work environment in natural light. There are many environmentally sustainable initiatives in the building design. The project received COBEII (Commercial Office Building Energy Innovative Initiative) funding from Sustainability Victoria for thermal modelling, natural light illumination and alternative water management strategies in order for the building to achieve a five star Green Star as designed rating. These are paramount in The Banks aim to provide a leading responsible development for the community. The buildings exterior has been designed to respond to the individual orientation of each façade. The major façade to the west is adorned with coloured perforated aluminium sunscreens. The sunscreens reduce the harsh western sun and provide a visually stimulating reading of the building. The palate of colours represents the reds of the existing Bendigo brick buildings transitioning to the greens of the park opposite. A saw tooth roof is orientated to the north and maximises the internal daylight while providing a dynamic form to the buildings skyline. An extension to the commission was undertaken to incorporate artistic elements into the urban landscape surrounding the building. The lyric square interpretive art installation references the historic past of the site over the last two centuries culminating in the Lyric Theatre dramatically burnt down in 1968. A series of plinths display text by Local Historian Edith Lun, describing the past lives of the site.


28 photos

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 5 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via