Beirut Marina & Town Quay

Located in the heart of Downtown Beirut, the Site for the new Beirut Marina extends the existing Corniche along the Seashore into a series of overlapping platforms. The Corniche is inflated to create an 'urban beach', with levels subtly articulated to provide outdoor spaces with public areas for artwork. The concept takes its shape from strata and layers in forking vectors. Like the ancient beach that was once the site, the planar lapping waves of the sea inspire striated spaces in horizontal layers, as distinct from vertical objects. The horizontal and the planar become a geometric force shaping the new harbor spaces. The form allows a striated organization of public and private spaces which includes apartments, yacht club, public facilities, harbormaster, restaurants, and specialty stores. The syncopated rhythm of platforms is achieved by constructing the overall curve of the Corniche in 5 angles relating to 5 reflecting pools. Due to variations in height along the Corniche, the platform levels and pools vary slightly in height allowing quiet, gravity-fed fountains to connect each pool level.

Description from the architects

Media

28 photos and 9 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 97 media and updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com