Basings Farm
BRIEF To develop a sustainable and environmentally sensitive model solution for the conversion and change of use of two redundant and dilapidated former chicken sheds to two high quality modern private family houses. The converted properties are to maintain the agricultural quality of the original structures appropriate to their rural setting and maximize their relationship with the surrounding landscape. Where possible, building materials are to be reclaimed or from a sustainable source. The houses should minimize energy loss and utilize a renewable energy source. SOLUTION The existing timber framed structure was refurbished and/or renewed as necessary. The timber framed building was then highly insulated and clad in vertical cedar boarding. The external elevations are punctuated by double glazed full height hinged and large sliding cedar framed doors, providing easy and direct connection with the garden. Automated vertically boarded sliding shutters prevent light pollution and ensure the building has the appearance of a complete timber shed with no specific openings and identical in character to the former agricultural structure. All hot water and heating is by geothermal heat source, distributed throughout the house by underfloor heating. ADDITIONAL INFORMATION The project is located in the open countryside and within a designated Area of Outstanding Natural Beauty. Two large chicken sheds occupied the site, which was divided into 2 plots. The conversion of the smaller shed on higher ground has been completed. Whereas the converted shed has a new tiled slate roof, a planted sedum roof is proposed for the lower shed as this forms the immediate foreground view from the converted property. The main living room space benefits form a fully opening corner, with two large sliding glazed doors disappearing to allow level access to a terrace and garden. The entrance to the house is marked by drawing the exterior into a structurally glazed slot carved into the depth of the plan allowing complete visibility through the house. Rainwater is collected and gathered within concealed gutters behind cedar boarded fascias supporting the sliding gear for doors and shutters.


17 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via