Aviva Tower

St Helen's (previously known as the Aviva Tower or the Commercial Union building) is an office tower in the City of London. It is 118 metres (387 ft) tall and has 28 floors. Upon its completion in 1969, it was the first building in the City of London to exceed the height of St Paul's Cathedral.

The building was designed by GMW Architects in the International style: the stark rectilinear geometry and detailing of the building was influenced by Ludwig Mies van der Rohe and is somewhat reminiscent of his Seagram Building in New York. It was built by Taylor Woodrow Construction as one only four high rise buildings London using a top-down engineering design where the lower office floors are suspended from above rather than supported from below.

In 1992, the building was heavily damaged in the Baltic Exchange bombing, as a result of which it was substantially renovated.

The building was sold in 2003 by its then owner, the Abu Dhabi Investment Authority, to property developer Simon Halabi. In May 2007, it was reported that Halabi was considering plans to demolish the building and replace it with a much taller tower, but this plan was not fulfilled. In May 2011, it was reported that the building had been sold to an undisclosed Far East private investor for £288 million.

Design and Development

In 1961, the Commercial Union Assurance Company had acquired a site in St Mary Axe, in the City of London, which it desired to develop as its new headquarters. The site comprised adjacent properties in St Mary Axe and the former Shell building in Great St Helens . At the same time, the Peninsular and Oriental Steam Navigation Company was planning to redevelop its city offices in Leadenhall Street.

Due to a number of issues affecting both sites, notably poor access to the Commercial Union site and the restricted width of the Peninsular and Oriental site, it was not possible to obtain planning consents that would optimise the amount of floor space desired by either company. As a result, the two companies decided to participate in a joint development that would involve the reallocation of site boundaries and the creation of an open concourse area at the junction of Leadenhall Street and St Mary Axe. Both companies would have frontages to the new concourse and would retain site areas equivalent to those enclosed by the original boundaries.

The building was designed by the Gollins Melvin Ward Partnership, who acknowledged the influence of Mies van der Rohe. The design was an elongated cube in the modernist International style. The original cladding (apart from the windows) was anodidized aluminium, whose colour changed in varying lighting conditions from dark grey to dark bronze.

The tower is 38m square and has 24 usable office floors. In addition there are two double-height plant floors; the boiler rooms on one of the plant floors also serviced the neighbouring Peninsular and Oriental building. The floor-to-site-area ration is 5.5:1. There were five underground levels, providing the staff restaurant, garage and three levels of storerooms and strongrooms.

Below the lowest office floor, the design was broken by an open podium, which was designed to provide elevated pedestrian access via the City of London Pedway Scheme . Pedway was an ambitious, but ultimately unfulfilled, scheme to improve traffic flow in the City of London by means of the construction of a network of elevated pedestrian walkways. From the mid 1960s to the 1980s, developers of major sites were required to provide access to the Pedway network as a condition of obtaining planning consent. The requirement was unpopular with designers, who regarded the results as visually unappealing unused space that often provided pedestrians with dead ends. In the case of this development, a podium-level walkway was constructed that linked the Commercial Union building with its neighbour, the Peninsular and Oriental building.


The construction of the Commercial Union building was undertaken by Taylor Woodrow Construction.

The structure comprises a central concrete service core, surrounded by a steel framework suspended from projecting steel truss sections at the mid and roof level plant floors. The office floors levels are suspended from these steel frameworks; the roof section supports twelve floors while the mid section supports thirteen floors. The steel hangers are installed in alternate window mullions and very in size from 0.23m x 0.02m to 0.23m x 0.05m. This suspended construction design was aimed at maximising floor space by largely eliminating the need for support columns.

The new piazza in front of the two new buildings was below street level and steps were constructed on two sides. Air intake louvres for ventilating the building's five sub-surface levels were built into the treads of the steps. The piazza was planted with semi-mature lime trees.


In 1970, the Commercial Union and Peninsular & Oriental buildings won the Civic Trust Award for townscape and design co-ordination. In the same year, the Commercial Union building was awarded the Structural Steel Design Special Award, sponsored by the British Steel Corporation and the British Constructional Steelwork Association.


2 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated 9 media and uploaded a media file
    oiic aviva2c london
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • removed a media and updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator