At House
VALLE DE BRAVO IS ONE OF THE MOST FREQUENTED WEEKEND REFUGE FOR THOSE LIVING IN MEXICO CITY AND IS LOCATED APPROXIMATELY AT A TWO HOURS DRIVING DISTANCE. THE SITE IS CHARACTERIZED BY ITS ABUNDANCE OF NATURE: HILLY LANDSCAPES, LARGE WOODED AREAS AND A LAKE. SPORT AND ECO-ADVENTURE ACTIVITIES ARE THE MAIN ATTRACTIONS FOR THOSE VISITING VALLE DE BRAVO. DECADES OF DISORGANIZED RESIDENTIAL GROWTH HAVE HAD A SIGNIFICANT URBAN IMPACT. AT PRESENT, VALLE DE BRAVO'S NATURAL ENVIRONMENT IS DETERIORATING RAPIDLY. NEVERTHELESS, RESIDENTIAL BUILDING CONTINUES. HAVING BEEN ENTRUSTED TO CARRY OUT A RESIDENTIAL PROJECT ON THIS SITE, WE DECIDED TO MAKE AN EFFORT TO DESIGN A HOUSE THAT WOULD GENERATE THE LEAST IMPACT POSSIBLE AND COULD BE ADAPTED IN THE BEST WAY POSSIBLE TO THE CONDITIONS OF THE LAND. THIS IS HOW THE ARCHITECTURAL CONCEPT OF THIS PROJECT WAS BORN: A LINEAL ORGANIZATION WITH PLATFORMS ON DIFFERENT LEVELS AND WITH DIFFERENT ANGLES THAT ALLOWED US TO ADAPT IN THE BEST WAY POSSIBLE AND TO INTEGRATE NATURE INTO THE ARCHITECTURE. THE IMMEDIATE ADVANTAGE OF THIS SOLUTION WAS BEING ABLE TO ENJOY VIEWS OF THE LAKE FROM EACH SPACE. CIRCULATION IS ALWAYS LOCATED IN THE REAR PART OF THE PROJECT. THE ARCHITECTURAL DESIGN CONSISTED OF AREAS BUILT WITH A STEEL STRUCTURE AND GLASS. THIS EVOKES A SENSE OF LIGHTNESS, TRANSPARENCY AND HARMONY WITH THE SURROUNDINGS. THE ROOF WAS CONSTRUCTED WITH WOODEN BEAMS, GIVING WARMTH TO THESE OPEN SPACES. AREAS BUILT USING STONE ALLOWED THE STEEL SECTIONS TO BE CLEVERLY LINKED TO THE REST OF THE PLATFORMS CONSTRUCTED ON THE LAND. THE CONCRETE SECTIONS USED FOR THE VERTICAL CIRCULATIONS AND SERVICE AREAS AFFORDED THE PROJECT THE VOLUMETRIC PLAY NECESSARY TO MAINTAIN A BALANCED AESTHETIC. THE COLORS CHOSEN PLAYED AN IMPORTANT ROLE IN THE DESIGN PROCESS: THE METAL STRUCTURE PAINTED AS THE COLOR OF TREE TRUNKS, THE CONCRETE SECTIONS COLORED TO REFLECT THE EARTHY SHADES OF THE AREA, THE STONE WALLS AND FLOORING CHOSEN IN OCHER AND EARTH SHADES AND GLASS THAT ALLOWS TRANSPARENCY AND INTEGRATION IN ABUNDANCE. OTHER IMPORTANT CONSIDERATIONS FORM PART OF THIS ARCHITECTURAL PROGRAM : SOLAR RADIATION STUDIES, PASSIVE VENTILATION, THE USE OF SOLAR ENERGY, AN ORGANIC WATER TREATMENT AND THE RECYCLING OF WATER. LAND: 3900 SQUARE METERS CONSTRUCTED AREA: 700 SQUARE METERS DESIGN: 2006 CONSTRUCTION: 2007

Media

30 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 16 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 3 digital references and uploaded 17 media
    MAIN ENTRANCE MAIN ENTRANCE LATERAL VIEW LATERAL VIEW MAIN VIEW AT NIGHT MAIN VIEW AT DAY LATERAL VIEW INTERIOR WITH OPEN SPACES VIEW FROM TERRACE VIEW FROM TERRACE VIEW FROM TERRACE GAZEBO OR PERGOLA PLATFORMS SECOND LEVEL FLOOR PLAN SECTION 1 SECTION 2 MAIN LEVEL FLOOR PLAN
    about 5 years ago via OpenBuildings.com