Asy Mix

There are some buildings, which have important places in the memory of the cities they are located in. Ali Sami Yen Stadium took place over in Mecidiyeköy which is one of the busiest districts of Istanbul for a period of half a century with all its magnitude. The stadium perceived as a large mass when it is compared to its environment although the surrounding building pattern continuously developed and increased its intensity. This building which was identifying with Galatasaray Sport Club in recent years took an important place in the social memory of the city as well as its physical memory. The structural life of the Mecidiyeköy Ali Sami Yen Stadium has been completed with the recent football match at the beginning of 2011. The realities such as density, size and complexity emerged as important design criteria in the design process of the complex which will be built on the area of the stadium. It is obvious that this mixed-use building complex which has approximately 250 thousand square meters of indoor space with the service areas under the ground floor will be one of the biggest new projects of the city. The issues such as the building complex’s positioning strategy on the land, occupied floor area of the masses, the tension between the public, semi-public and private areas were considered at the first phase as the prioritized design problems. Noisy urban fabric generated by Büyükdere Street traversing across the north edge of the land and the E5 highway viaduct placed on it, scenery opportunities that appears at the south direction of the land which was based on one of the highest places of Istanbul and heavy traffic jam makes its presence felt nearby even today, were found as important features regarded at this stage. In the context of the relationship to be established with the project which is being developed on the adjacent land on East direction and this design, massive and social continuities of the Liqueur Factory which is based on the adjacent land and which will be renewed and added to the city's cultural life and the large green area located in front of it and the stadium which stands empty as an old and alone giant during a very important part of the year, but transforms into a kind of fairground with its near environment during the football matches, were examined as determinants of the design. As one of the most important decisions related to the general settlement strategy, it was proposed that approximately ten thousand square meters area on the northern part of the land to turn into a city park by integrating with the existing green area on the adjacent parcel and designed large public space came into existence by this way to generate a kind of breathing zone between dense urban blocks of Mecidiyeköy. To enhance the perception of integrity of both fields, it was aimed that significant landscape features of existing adjacent green space which get strength from a very specific geometric arrangement continue in the areas close to the neighboring parcel, in spite of this, the pattern that emerges as a dense green texture give place to a more urban platform by rarefying in the West direction. In this context, the hidden square formed at the west corner of the land has been designed as a public space which is reached by large steps going down from Büyükdere Street and which enriches by surrounding commercial spaces -mainly food & beverage. Again at this level, increasing the public's potential in this direction by means of a planted slit that traverses across the western edge of the complex and semi-open usage areas that came into existence became the priorities. Therefore, the tension between the silence of the upper platform completed with the green pattern which was protected in a sense by raising two meters above the road and the dynamic nature of the secret square placed at the lower level from the road in order to create its own context emerged as a critical element of this project. It was aimed that a museum that will be designed related to the phenomena of Ali Sami Yen Stadium takes place as one of the spaces which opens to this square, by this way a kind of social memory vessel continues its existence in this project even if it is capillary. The lower levels of the south side of public platform were arranged as ‘green offices’. These offices which provide unique opportunities to use by opening to inner gardens that equipped with a rich landscape possibilities, were proposed to be used on the same level with these gardens as much as possible. It was aimed to link the offices in a controlled manner with the social and recreative spaces that are at the same level and to provoke the new generation office use with a modular space fluidity. One of the three high-rise blocks which were placed at the southern part of the land was arranged as office, as well as the other two were designed as residential towers. The massive installation of these buildings comes into existence with the pieces composed of the facades which were oriented according to different viewpoints. This situation that will be reviewed as a kind of ‘tropism’ interpretation like the orientation of the plants to the sun, enables all the façades of the buildings to be oriented to the angles of panorama as well as the building mass to be lightened by fragmantation.

Media

33 photos

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated and activity.buildings_person.delete
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • added 5 digital references, updated a digital reference and updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com