Arabian Library
The unique program of the library is based on contemporary bookstore concepts, and includes a popular library with a 120,000 volume collection as well as coffee bar and bookstore elements. The program also includes a children’s program room, two multipurpose rooms, computer training center and a dedicated teen area.

The building is a remembrance of the desert slot canyons of northern Arizona and monument valley, capturing the powerful and unique experience between the compressive stone walls and the ultimate release to the sky above. Ever-patient threads of water, sculpting and polishing the massive walls, cut these natural sandstone canyons over millennia. Harder stone and slow water sharply defines vertical slivers while softer stone gives way to wider crevasse.

The library echoes this powerful natural sequence. An earthen and stone roof is thrust from the desert floor, taking with it the native grasses, shrub and stone texture. Organized about a central court, the building is entered through a “slot canyon” of steel and glass. Walls of weathered steel plate reflect the terra-cotta walls of stone as they lean overhead and fall away from the entry path and open to the sky above. The weathered steel walls of the building support an earthen and stone roof, planted with native vegetation and stone from the site. Two roof gardens will contain desert variety trees and groundcovers’, recalling the surface level vegetation as one descends into the canyon.

A continuous thread of water echo’s the natural erosion of the canyon wall creating the powerful imagery of the building, and eventually pooling in the lower edge of the courtyard. A singular tree is the focus of the space. This centralized court will be used as a pre-function and program spaces for the library and meeting rooms. Two slender “canyon courts” flank the west and south sides of the building, expanding library lounge spaces to the exterior and ultimately opening the building to the sky and desert floor again.

The Leed Certified building incorporates a subfloor mechanical, electrical and data distribution system, providing long term flexibility in a rapidly changing informational environment. Air stratification techniques minimize the cooling demand on high volume spaces while maximizing patron comfort. The building is lined with perforated hardboard and recycled cotton insulation to accommodate acoustical properties while reinforcing the homogenous notion of the canyon walls. A series of architectural ledges give way to internal clerestories, introducing daylight to the center of the space.

Description by architects



21 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated 15 media and updated 2 digital references
    about 4 years ago via
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated, updated 2 digital references and updated 19 media
    about 4 years ago via