Alila Villas Soori
Alila Villas Soori is designed with the overt principle of green sustainable initiatives in
mind. The project is conceived to be both climatically and socially reactive to its
locale. The design responds to the notions of climate and place, and endeavours to
engage the local landscape and community. The resort reflects on its privileged location by adopting the predominant use of locally sourced materials, together with an integration of indigenous motifs, forms and elements. The result being a harmonious balance between the clean, contemporary lines of the architecture and the soothing tones and textures of the internal and external finishes and finishing.

The design of the restaurant terrace and spa facilities incorporates terracotta
screens; adapted and stylized from traditional Balinese motifs. These screens
generate a marked visual contrast when combined with the dark terrazzo floors and
feature walls clad in dark grey volcanic lava stones, such as Batu Candi and Batu
Karangasem.

The villas are characterized by the interplay of materials which flow from the interior
to exterior spaces. Smooth terrazzo walls and floors are combined with hand
brushed natural timber screens, soft silk upholstery and custom designed dark
stained timber furniture to form a serene internal space. The use of timber flows into
the external spaces, where timber screens wrap a private bale overlooking a private
plunge pool lined with Sukabumi stone. Paras Kelating, a light grey volcanic stone is
applied to feature walls along the pool edge which combine with soft hues of beige
and warm grey textured paint to complete the palette. The mixture of Villa types
were sensitively designed to respond to the local climatic conditions whilst
maximizing views out to the surrounding beach, sea and paddy fields. Careful
consideration is given to each villa plan and its built form and details to create a
comfortable, energy efficient resort living.

The overall design of Alila Villas Soori was approached with a sensitivity to the
nuances of site, and executed with a strategy of minimal environmental impact,
minimal built footprint and with local cultural practices (religious and ceremonial) taken into consideration. With an understanding that the beach is an important socio-economical aspect of the site, deliberate efforts were taken to consult and incorporate the customs and contributions of the local community within the conceptual design process. The construction methods adopted also created
training and jobs for the neighbouring villages. About 50% of the workers that
worked on site were recruited from the surrounding community.

Media

17 photos

Building Activity

  • Renzo Phan
    Renzo Phan activity.buildings_person.update and updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com