Aldershot Centre For Health
The Aldershot Centre for Health, Aldershot, Hampshire. UK This submission comes at the time when the UK’s biggest primary care health centre, the €38m Aldershot Centre for Health (ACH), is completing its fit-out phase, following practical completion of the 13,000 sq m building in May 2008. To meet the needs of the 28 independent end-users, creating a community-centred facility on such a large scale has been a challenge. Aldershot, in the South of England, is dominated by the 5000 military service personnel from the British Army’s Aldershot Garrison. The new ACH will be home to the medical teams serving the needs of the Army, to the three individual doctors’ practices serving the local community, the two dental practices and a variety of associated clinical and community-based services provided by Hampshire Primary Care Trust and other local hospital trusts. Thanks to its size, ACH is able to support a range of diagnostic, treatment and therapeutic services, including X-ray and CT scanning that are more usually found only in larger hospitals environments, as well as community and health education facilities and a large retail pharmacy. The building is, in fact, comparable in size to a small hospital. ACH is a four storey building on a hilltop site, it’s context being a major challenge in the overall planning of the Centre. It comprises clinical accommodation over the first three storeys and office and administrative accommodation on the top floor which, through the ring of clerestory glazing, commands outstanding views of the town and over the adjacent army land. The sloping site is used to maximum advantage; the building is cut into the site creating a main entrance at first floor level and thus reducing its perceived height and scale, whilst deliberately aiding the patients wayfinding journey and allowing visitors to logically progress up or down by only one level to find the necessary clinical department. A large roof lantern in the centre of the building allows natural daylight to flood the main waiting hall at the entrance level and this light is directed to filter through to the lowest level of the building via glass brick walls and open floor voids. This centrally located lantern creates a calm, yet ordered and understandable


28 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 3 digital references and uploaded 14 media
    Aerial view of site during construction Site sculpted entry side to daylight ground level Main reception area Building 'prow' framed by brick wings Stair tower as sign Site and building cut away for light/ventilation Visitor approach to main entrance Design visualisation Section across site Floating canopy shelters drop-off area clinical space Lowest level daylit from above Floor layout stacking diagram Site layout plan
    about 5 years ago via