Alacati Resort
Alacati Resort The topography and the nature of the region, scenery, angles of sun, winds, greenery and slopes of the terrain guided the land use of the program housing hotel, bungalows, private villas and social areas which are constituents of the resort project at the Aegean cost of Turkey. Close to Izmir and being one of the major destinations for surfing the land is easily accessible from the sea and by land routes. Integrated with the nature timidly and aiming to welcome the sun and the breeze in a controlled attitude in the units, especially during hot summer days, a mixture of open, semi-open and closed areas are designed. Aegean stone walls starting at the garden as a part of the landscape become an integral of the interior in continuity. Similarly, the green roofs are designed to be an elongation of the natural topography benefiting the existing slope and terraces of the land. Modesty has been the core of the design decision with reference to the attitude of local architecture and respecting the existing nature, supported by the use of local building material; nevertheless it is not aimed to mimic the vernacular architecture of the Aegean. Local stone, wood and glass are the materials used in harmony with the existing greenery and the sea view. One storey bungalows scattered over the land supporting the holistic texture; using the advantage of the slope, the blocks are embedded in the terrain rising to the surface quietly to capture the sea view, giving the impression of a turtle peeping through its shell. In the same manner, the main hotel building consists of one basement and 2 floors above the ground, housing a conference center, a library, two restaurants and a spa, as well. The route of once-existing watercourse is enlivened by swimming and reflection pools that fit into the coves of the land. The verdant landscape enhanced on the rooftops of each residential element, between the units patios join the picturesque verdure as communicating nucleus creating synergy and opening passages. With respect to the zoning status of the seaside settlement, the shore is reserved for sun decks. Being one step away from the green and water surrounding the living space, even staying indoors, one feels part of the artless setting. The balances of light and shadow, vibration and tranquility, sub-rosa and communal have been practiced in the physical existence of the project. The principal of the project has been to establish the architectural tectonics of the buildings.

Media

15 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated and updated 15 media
    about 9 months ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com