Adajan Integrated Bus Terminal Facility

Edit profile
Adajan Integrated Bus Terminal Facility
ransport facilities are complex functional machines with ability to build and support cities around them and further integrate them to other cities. At the same time, these are traditionally seen as gateways and designed as transitting facilities, for passenger movement. They often fragment their surrounding urban frameworks with extensive infrastructure requirements. In contrast, the Bus Terminal Facility at Surat (State of Gujarat, India) is designed with a vision to ‘integrate’ and provide the city with a destination or ‘pause point’. This mixed-use development is conceived as a civic amenity woven out of plazas, gardens, terraces, courtyards and public facilities around which the various programatic requirements are organized. The 5-acre site is located next to the River Tapi across from the old city. Along its eastern edge runs a 9m high bund that protects from floods. North and western edges abut residential developments. The strategic location and presence of strong physical features provides opportunities to connect the property to its neighbourhood and also use the public nature in reconnecting the city with the river. The design team therefore conceived the entire project as a raised ground plane that extends out to the bund and the river. The new ground plane or the terrace is a vibrant city park accessible by the city dwellers and the transiting passengers. Inspired by the famous stepwells of Gujarat, this constructed ground plane is carved to make way for a stepped pedestrian street that connects the ground plaza to the park on the terrace with views to the river. In a re-realization of its historical context, this ‘inverted stepwell’ metaphorically would once again draw the community closer to water. While the vision creates a new vibrant urban quarter, the bus terminal is designed for maximum efficiency, functionality and a unique experience. The passenger movement is completely segregated from the bus movement for safety and improved experience. The bus movement is also isolated to one side of the site, providing a stronger connectivity for the development to the city. The challenges of a building designed as a ground plane are overcome through vernacular solutions of courtyards seen in the local typology of ‘pol houses’. The interior spaces are thus characterised by cut outs bringing in natural light and greenery besides ventilating the terminal building. It is interesting to note that the project is designed under a public-private partnership initiative by the government. It will be a unique undertaking by a private developer where the commercial development is anchored by a public facility. The concept of looking at transport facilities as a destination and congregation space is exciting and opens up prospects for integration of even more synergistic activities. This project will be completed over the next 18 months and once completed will set standards for future urban development projects in the country and around the world


19 photos

Building Activity

  • Sanjay Gandhi
    Sanjay Gandhi commented
    Nice Architecture
    about 4 years ago via Mobile
  • added a digital reference
    about 5 years ago via