ABIKO

ABIKO is a residence in Abiko, Japan for a married couple in their 30s. The clients requested a gallery-like concrete-made space where design furniture stands out. The site has a difference of about 5m in height. There is a pedestrian path on the south and the north facing a parking lot. Located in the soft ground lowland valley flanked by terraces and plateau the building had to be supported by means of reinforced concrete stakes. To cut costs the number of stakes has been reduced by reduction of the ground-floor area. Then, the walls in varying volumes and the roof slab were turned into a three-dimensional continuous slanted surface and the stress transmission was rationalized, which became a characteristic form. This house is in pursuit of the rational form, of variety in spatial relationships and structure, which creates a sense of various distances. Moreover, thanks to the angles of the multi-surface composition the space is divided, though connected, and creates various sequences that are accompanied by sensual natural light reflections and refractions.

Description from the architects - translation

Media

32 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated, updated 48 media and uploaded 8 media
    ABIKO section 2 ABIKO site plan ABIKO plans ABIKO ABIKO ABIKO ABIKO ABIKO
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 39 media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com