25|26´s House
The image of two "containers" placed on a wall of stone, occurred to us when two families wanted to build two twin houses situated at a corner of a block in the orthogonal urban design, pattern of the Espinho city, in Portugal. The concept applied intended to combine two houses with two different ambitious and distinct housing layouts, one of which would have to integrate a child with limited mobility therefore dividing the 450m2 of land in two and building the maximum allowed by Municipal Regulation; The site-plan, internal organization, composition, volume, building materials, were defined according to guidance and sun exposure, integration in the environment, thermal and noise comfort and energy efficiency. The design of empty space is understood not as an excess, but as a complement and enhancement of interior spaces. This concern is evident in the basement, where the distance from the neighboring property created a perfect opportunity, not only to benefit in terms of natural lighting and ventilation and to ennoble it with a garden, but also to avoid undesirable sealing of the ground. The basement was reserved to more flexible use, supplementing the living room, not only providing spaces for leisure and work, but also for sanitary and laundry purposes as well as storing room. The ground-floor is where direct contact with the street takes place, the main entrance, the garage, laundry, the kitchen, the guest toilet and the living room that connect directly with the courtyard outside. The rooms and their bathrooms occupy the first floor. At the end each house took up 430m2.


16 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 5 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com