100 Social Aparments - Ancient Site of Hospital Herold

Edit profile
100 Social Aparments - Ancient Site of Hospital Herold
The program is for 100 social apartments, the ground floor being designed for handicapped persons, and some shops at street level. In this project we had to create three separate buildings on fragments of left-over land, to be created from a series of different factors, such as site views, Hausmannian setback rules, preservation of ancient trees and unbuildable land rules. After understanding how difficult these requirements would be and how they would impact the site, we decided to create these buildings more as resultant elements from the urban space. Conceptually we proposed a huge urban matrix in three dimensions, with the imagined floors generating the increment, we then went through a careful cutting and coring of this matrix with the above series of forces acting as provocative devices until defining the finished project. A series of filters on deep planted loggias permit wind or sun protection. In this project we followed the environmental procedure for Habitat and Environment. The apartments are facing several orientations, with double orientation most of the time and similar in superposition in all of the levels. The apartments are distributed by large exterior walkways which offer by extension a new public space for each apartment. The apartment type is adapted to a bioclimatic concept adapted to the different seasons. The rooms (kitchens, bathrooms) orientated to the north have small openings and a greater thermal isolation to the outside. Facing south, the living rooms and bedrooms are glassed floor to ceiling giving to a generous balcony protected by an overhang from the balcony above of at least 2m. In winter time or mid-season, the balconies can be used as winter gardens, by an exterior transparent store made of ETFE. This system is conceived to entrap the free calories produced by the sun and thus warm the rest of the apartment space. Solar thermal panels mounted on the roof, produce 65% of the hot water for the bathrooms. The landscape space is conceived in three layers i.e : ground floor public garden, private balcony garden and facetted roof scape integrating solar panels. The project is thus the result of urban and ecological rules taken as the conceptual starting point and alternative determinators in the creation of a new urban housing response.

Media

13 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 12 media and updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com